Náš rozhovor
Tentokrát na téma meditační zahrada v Říčanech s Ing. Petrem Typltem, předsedou sdružení pro vybudování zahrad v Říčanech „Cesty k duchovnu“, členem česko-japonské společnosti a Ing. Arch. Osamu Okamurou.

Zastupitelstvo Města Říčany schválilo podmínky k vybudování meditační japonské zahrady v Thomayerově ulici na pozemcích přibližně naproti bývalým školkám. Zahrady budou otevřeny pro veřejnost do dvou let od stavebního povolení, přibližně v létě roku 2003. V první etapě budou provedeny terénní úpravy, část oplocení, postavena brána, čajovna. Celkové investice budou takřka 15 milionů korun, které hodlá investovat sdružení „Cesty k duchovnu“.

v Pane Typlte, můžete nám přiblížit, kdo jsou Cesty k duchovnu?
P. Typlt: Jsme neziskové občanské sdružení, registrované MV ČR. Přestože jsme si vytýčili za hlavní cíl vybudování zahrad pro občany a návštěvníky Říčan a přispívat k širšímu spektru kulturních a společenských aktivit, zabýváme se i řadou dalších činností. Naši členové a sympatizanti pracují např. v Unii katolických žen, poskytují bezplatnou poradenskou službu v oblasti životního stylu, v minulém roce jsme otevřeli malé středisko pro alternativní medicínu v Praze 10 apod.

v A jakých jste dosáhli dalších výsledků?
P. Typlt:
Provedli jsme několik akcí na podporu dětských domovů, zabezpečujeme dovoz nezbytných potřeb pro matky a děti v uprchlických táborech v České Lípě a Červeném Újezdu, provádíme přednášky v oblasti zdravého životního stylu, správné životosprávy. Značnou část času jsme s úspěchem věnovali bylinnému poradenství, mezi naše klienty patří řada nemocných, kterým pomáháme masážemi jako je akupresura a další metody východních léčeb.

v To už asi hovoříte i o úloze japonské zahrady?
P. Typlt:
Bezesporu. Přestože úplné vybudování japonských zahrad je úkol doslova na desítky let, chceme již od počátku pomáhat občanům, pomáhat při řešení některých jejich potíží. Možná, že i to napomůže tomu, aby se myšlenka japonských zahrad stala zájmem nás všech. My totiž úlohu nového parku vidíme jako jeden z kroků pro zlepšení života lidí, pro jejich bohatší odpočinek. Zahrady by se proto měly postupně stát místem setkávání lidí, kulturních vystoupení, centrem výměny informací mezi Západem a Východem pro občany apod. Proto zde kromě jezírek, cest, řady dřevin vyrostou také některé budovy - čajovna, knihovna, internetová místnost, pavilon pro meditaci se suchou, tzv. zenovou zahradou, včetně místností pro takové metody léčení lidí jako je akupresura, shiatsu, reiki, kineziologie. Tedy v západní Evropě znovu objevené a mnoho let úspěšně používané doplňkové metody léčení lidí. Protože jsme mnozí katolíci těšíme se i na spolupráci s ostatními věřícími farnosti.

v Hovořil jste o léčení lidí. Máte na to odborníky?
P. Typlt:
Samozřejmě. Řada našich členů je mj. absolventy kurzů Státního ústavu pro kontrolu léčiv, má diplomy Lékařské fakulty UK apod.

v Ve spojitosti se založením zahrady se - možná z neznalosti - vynořují dotazy co to je meditační zahrada?
P. Typlt:
Máme zkušenost, že řada lidí si pod tímto pojmem představuje pouze jakési modlení. Kromě toho, že podporujeme spolupráci různých náboženství a myšlenkových proudů a naším přesvedčením je, že nejen peníze, ale bohatý duchovní život dělají lidem život bohatější, vyznáváme i takové - možná pro někoho méně vznešené hodnoty, jakými jsou rodinný život, úcta ke starším občanům, láska k přírodě. A v tom je nám vzorem právě Japonsko, kde je úcta ke starším vštěpována dětem od útlého věku, kde je láska k přírodě a péče o své okolí nedílnou součástí učebních programů škol apod. To vše by také měla meditační zahrada zprostředkovávat. Výsledek však záleží na nás všech.

v V současné době pracujete v Irsku, máte zkušenosti s obdobnými projekty ze zahraničí?
P. Typlt:
Několik měsíců jsem věnoval studijnímu pobytu v KILDARE v Irsku, kde jsem se seznámil s historií Japonských zahrad na britských ostrovech. Mohu říci, že tyto zahrady tvoří dnes již kulturní dědictví Irska. Každé město je hrdé na takovou atrakci a není bez zajímavosti, že existence takových zahrad přináší spoustu nových pracovních příležitostí, dotace z Evropské Unie apod. V západní Evropě je trend přicházet s něčím neobvyklým a takové projekty mají velkou podporu.
V Kildare chodí mnoho seniorů i pracovat zdarma (!) na takové zahrady, je to pro ně čest a seberealizace. Školní děti zde mají část výuky, např. přírodopis.

v Pane Okamuro, jaká je vaše úloha při budování meditační zahrady?
O. Okamura:
Na základě předběžné studie jsem dostal s kolegou zadání dopracovat projekt meditační zahrady v Říčanech.

v Můžete to více specifikovat?
O. Okamura:
Vzhledem k tomu, že jsem specialista na japonskou architekturu, budeme usilovat o propojení západního a východního pohledu na toto téma. To znamená, že bychom chtěli navázat na evropskou tradici středověkých klášterních zahrad a na zenové zahrady budhistických klášterů Japonska.
Při budovaní zahrady nejde pouze o realizaci stavby, ale je to především práce duševní, která se stává výzvou.

v Mluvíte krásně česky, mohu se vás zeptat jakou vlastně máte národnost?
O. Okamura:
Narodil jsem se v Japonsku v Tokiu, ale od dětství žiji v Praze, maminka je Češka. Japonskou kulturu vnímám jako mé velké obohacení, ale cítím se spíše jako Čech.

v Proč jste si vybrali právě Říčany?
P. Typlt:
Musím se přiznat, že např. u mne tento vztah vznikl již v roce 1990. Ve zdejším kostele jsem natáčel pořad pro ČT Praha. Město mne okouzlilo. Je však pro nás i výzvou. Myslím, že jsem procestoval celý svět a všude je nejhezčí život právě městečkách tohoto typu. Také moje současné zkušenosti ze zemí EU, kde pracuji, ukazují na velkou budoucnost těchto přirozených center okolo hlavních měst. Při prozíravých a citlivých urbanistických krocích jsou to zpravidla nejoblíbenější místa k bydlení. Mám dojem, že nás potomci nebudou hodnotit podle počtu vybudovaných suprmarketů a dálnic, ale spíše podle toho, jaké duchovní impulzy jim dokážeme předat. Nová zahrada by mohla být malým příspěvkem ke splnění tohoto úkolu.

Děkuji za rozhovor.

S Ing. Petrem Typltem a Ing. Arch. Osamu Okamurou hovořil František Vrba, starosta města